Συγκρούσεις και υποσχέσεις στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ για τις αμυντικές δαπάνες. Γιατί ο Τραμπ επιτίθεται στη Γερμανία και η περίπτωση της Ελλάδας


Την «ακλόνητη δέσμευσή» τους στους συμφωνημένους στόχους για την σταδιακή αύξηση των αμυντικών τους δαπανών διακήρυξαν κατά τις εργασίες της Σύνοδο του ΝΑΤΟ τα κράτη-μέλη. 

Στο κοινό ανακοινωθέν υπάρχει σαφή αναφορά στις θέσεις που παρουσίασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τονίζοντας πως οι σύμμαχοι δαπανούν πολύ μικρά ποσά για τον τομέα της άμυνας.

Ωστόσο επισημαίνεται πως: «Δεσμευόμαστε (σ.σ. τα κράτη-μέλη) για την βελτίωση της ισορροπίας στον καταμερισμό των δαπανών και των ευθυνών ως κράτη μέλη της Συμμαχίας».

Σημειώνεται πως νωρίτερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είχε πει στους ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ-σύμφωνα πάντα με ενημέρωση από τον Λευκό Οίκο- ότι θα έπρεπε να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες τους στο 4% του ΑΕΠ τους, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο από το 2% που είναι σήμερα ο στόχος τους. 

Σύμφωνα με την ίδια πηγή όμως, διευκρινίζεται τώρα πως η δήλωση του Τραμπ δεν ήταν μια επίσημη πρόταση, αλλά έγινε στο πλαίσιο ενός καλέσματος για αύξηση των αμυντικών δαπανών. 

Σημειώνεται πως σήμερα οι ΗΠΑ δαπανούν το 3,6% του ΑΕΠ της χώρας στις αμυντικές δαπάνες του ΝΑΤΟ και η Ελλάδα είναι η δεύτερη κατά σειρά χώρα με τις υψηλότερες δαπάνες αφού φτάνουν το 2,4% του ΑΕΠ και ακολουθούν στην τρίτη θέση με 2,1% επί του ΑΕΠ το Ηνωμένο Βασίλειο και η Εσθονιά. Ο δε Ντόναλντ Τραμπ έχει στοχτοποιήσει περισσότερες από όλες τις χώρες την Γερμανία εκτιμώντας πως το 1,2% που δαπανά είναι ένα παρά πολύ χαμηλό ποσοστό συγκτικά της δύναμης της οικονομίας. 

Αναλυτικά οι αμυντικές δαπάνες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ ανά κράτος-μέλος, σε πραγματικά ποσά και σε ποσοστό επί του ΑΕΠ της κάθε χώρας, μπορείτε να δείτε στο γράφημα του Statista (βάσει των επίσημων στοιχείων της Συμμαχίας).  

Infographic: Defense Expenditures Of NATO Countries  | Statista You will find more infographics at Statista



Source: huffingtonpost.gr