Ποια είναι η νέα διευθύντρια της CIA; Συμμετείχε σε βασανιστήρια και κατέστρεψε τα στοιχεία


Μετά την απομάκρυνση του Ρεξ Τίλερσον από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και την ανάληψη της θέσης του από τον μέχρι σήμερα διευθυντή της CIA, Μάικ Πομπέο, ο Τραμπ ανακοίνωσε μια ακόμη έκπληξη: 

Τη θέσης της επικεφαλής της CIA αναλαμβάνει για πρώτη φορά γυναίκα. Η Τζίνα Χάσπελ. «Ο Μάικ (Πομπέο) και η Τζίνα (Χάσπελ) έχουν συνεργαστεί για πάνω από έναν χρόνο και έχουν αναπτύξει βαθύ, αμοιβαίο σεβασμό», ανέφερε ο Τραμπ σε δήλωσή του προς την Washington Post.

Ποια είναι όμως η Χάσπελ, που εάν δώσει την έγκρισή της η Γερουσία, θα αναλάβει τα ινία των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ; 

Όσα βγαίνουν στην επιφάνεια δεν είναι και τόσο κολακευτικά. 

Σύμφωνα με το Quartz, η Χάσπελ έπαιξε σημαντικό ρόλο σε ένα σοβαρό περιστατικό με βασανιστήρια -εκτός χώρας- και αργότερα κατέστρεψε τα στοιχεία. 

Ειδικότερα, το 2002, ήταν επικεφαλής σε μια αποστολή σε μια μυστική φυλακή στην Ταϊλάνδη όπου βασανίστηκαν δύο ύποπτοι για τρομοκρατία. Αυτοί οι βασανισμοί έγιναν στο πλαίσιο ενός προγράμματος της CIA, όπου οι ύποπτοι για τρομοκρατία στέλνονταν σε χώρες συμμάχους των ΗΠΑ και ανακρίνονταν στα δικά τους εδάφη.   

Ένας από τους υπόπτους, ο Abu Zubayda, βασανίστηκε με τη μέθοδο του εικονικού πνιγμού 23 φορές μέσα σε ένα μήνα. Επίσης ένα από τα βασανιστήρια που υπέστη ήταν να χτυπάνε το κεφάλι του σε τοίχο. Δεν τον άφηναν να κοιμηθεί και τον κρατούσαν σε ένα κουτί που έμοιαζε με φέρετρο. Όλα αυτά μέχρι τι στιγμή που κατάλαβαν από τη CIA ότι δεν έχει κάποια αξιόλογη πληροφορία να τους δώσει.  

Το ProPublica ανακάλυψε ότι η Χάσπελ υπέγραφε προσωπικά τις αναφορές που στέλνονταν στα κεντρικά του CIA για την πορεία της ανάκρισης του Zubayda. 

Τα βίντεο της CIA από τα βασανιστήρια καταστράφηκαν το 2005 με εντολή Χάσπελ. Τους περιέγραψε δε με κάθε λεπτομέρεια πως να τα καταστρέψουν σωστά. 

Το European Center for Constitutional and Human Rights, ένας οργανισμός στο Βερολίνο, πιέζει τη Γερμανία να ασκήσει πιέσεις για τη σύλληψη της Χάσπελ για τον ρόλο της στους βασανισμούς αυτούς. 

Βέβαια, ίσως η επιλογή της από τον Τραμπ δεν είναι τυχαία. Ο ίδιος έχει φλερτάρει αρκετές φορές με την ιδέα της επαναφοράς των βασανισμών -μάλιστα είχε πει δημόσια ότι ο εικονικός πνιγμός είναι αποτελεσματικός. Το ίδιο και ο Μάικ Πομπέο. Το 2014 είχε χαρακτηρίσει ήρωες κατασκόπους που είχαν βασανίσει ανθρώπους.     Source: huffingtonpost.gr